Szaszłyki z brukselką
Składniki na 4 porcje:
- 12 sztuk brukselki
- 2 małe cebule
- 6 pieczarek
- czerwona papryka
- 10 dag kiełbasy
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
- olej
Brukselkę myjemy, czyścimy z liści i odcinamy końcówki. Wrzucamy ją do wrzącej osolonej wody i gotujemy do miękkości. Cebulę i pieczarki czyścimy, suszymy i kroimy na ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kwadratowe kawałki. Szczyptę soli, pieprzu i oregano wsypujemy do miseczki i zalewamy 2 łyżkami oleju. Mieszamy wszystkie składniki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian brukselkę, cebulę, paprykę i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość polewamy marynatą, odstawiamy na 20 minut. Szaszłyki układamy na blasze przykrytej folią aluminiową i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st.
[więcej w: maziec, pizzeria wieliczka, zupa rybna inaczej ]