Sznycle drobiowe
Składniki na 4 porcje:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 15 dag pieczarek
- masło
- mleko
- olej
- 10 dag sera żółtego lub mozarelli
- 1 jajko
- mąka
- cytryna
- bułka tarta
- przyprawy: sól, pieprz
Mięso płuczemy pod wodą i suszymy je na papierowym ręczniku kuchennym. Następnie dzielimy je na pojedyncze filety, każdy rozcinamy w poprzek na dwa plastry. Sznycle skrapiamy sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy, suszymy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i smażymy na jasnozłoty kolor. Kiedy powstały płyn odparuje, grzyby oprószamy przyprawami. Ser żółty kroimy w plastry, a następnie w paski. Jajko wbijamy na talerz i roztrzepujemy je widelcem razem z mlekiem i przyprawami. Kotlety oprószmy mąką, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Sznycle układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kotlecie kładziemy porcję pieczarek, całość przykrywamy ozdobnie paskami sera i zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 st
[podobne: jak sprawić flądrę, ryba po grecku fit, pizzeria ekler ]