Szprotki lub sielawy wedzone
Szprotki lub sielawy wędzone . Rybki obrać ze skóry, oczyścić, odciąć głowy, ułożyć na okrągłym półmisku. Skropić oliwą i obłożyć plasterkami cytryny. Boki półmiska obsypać posiekaną pietruszką. Makrela wędzona – na gorąco Makrele obrać ze skóry, oczyścić, odciąć głowy, zdjąć ostrożnie filety, usuwając kręgosłup z ośćmi. Filety ułożyć na wysmarowanym oliwą ogniotrwałym półmisku i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Po zagrzaniu wyjąć, posypać posiekaną nacią pietruszki. Półmisek ozdobić listkami pietruszki. Podawać z pieczywem i surówkami. Uwaga. Tak samo można podawać wędzone ryby słodkowodne, śledzie i dorsze. [podobne: ryba o zielonych ościach, , gorący napój z araku ]