Tacosy z kurczakiem i guacamole
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- oliwa
- 2 piersi kurczaka
- sól, pieprz
- świeża kolendra
- papryczka chilli
- 2 limonki
- 4 tortille pszenne lub kukurydziane
- porcja guacamole
Czosnek oraz cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Piersi kurczaka oczyść, przetnij wzdłuż na cienkie kotlety, lekko rozbij, dopraw solą i pieprzem. Smaż z cebulą i czosnkiem po 8 minut z każdej strony, aż będą złociste. Kurczaka pokrój na małe kawałki, wymieszaj z cebulą, czosnkiem, pęczkiem drobno pokrojonej kolendry oraz połowę posiekanego chilli bez pestek. Skrop sokiem z limonki. Tortille podgrzej w piekarniku lub na suchej patelni. Każdą posmaruj guacamole, na to połóż porcję kurczaka, posyp resztą chilli i skrop sokiem z drugiej limonki. Możesz dodać kawałeczki świeżego ananasa. [patrz też: ryba w zalewie octowej, ryba z ikrą kołobrzeg, ryba po grecku przepis ewy wachowicz ]