Tarta z botwinką i serem

Posted in Uncategorized  by admin
August 14th, 2018

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • sól, gałka muszkatołowa, pieprz
  • 800 g botwinki
  • 400 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • oliwa

Botwinkę umyj, odsącz, zalej niewielką ilością osolonego wrzątku i gotuj do miękkości ok. 10 minut. Odcedź, ostudź i drobno pokrój. Wymieszaj z serkiem homogenizowanym, startym żółtym serem i 2 jajkami. Dopraw solą, pieprzem i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Z podanych składników zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie odłóż 1/3 ciasta, resztę rozwałkuj, podsypując mąką, na placek odrobinę większy niż średnica formy i ułóż w niej, również na bokach, a następnie posmaruj oliwą.Resztę ciasta rozwałkuj i potnij na paseczki. Wyłóż farsz na ciasto w formie, na wierzchu ułóż paseczki ciasta, posmaruj je oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. 40 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.

[przypisy: podesty magazynowe, Pizza Kielce, gabloty informacyjne ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: gabloty informacyjne Pizza Kielce podesty magazynowe