Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną i serem cheddar

Posted in Uncategorized  by admin
August 16th, 2018

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g pomidorów pelati
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g sera cheddar
  • 2 białe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • kmin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • olej

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na oleju. Dodajemy oczyszczony i pokrojony w plasterki seler naciowy. Smażymy. Dorzucamy mięso i gałązki tymianku. Smażymy kilka minut. Wlewamy wino i gotujemy chwilę. Dodajmy pomidory, mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminem. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy śmietankę i rozgniatamy na gładkie puree. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzem. W formie do zapiekania układamy warstwę duszonego mięsa z pomidorami, na to pokrojony w kawałki ser cheddar,ponownie mięso, ser cheddar, a na wierzch ozdobnie wyciśnięte przez rękaw cukierniczy ziemniaki puree. Wstawiamy do piekarniku nagrzanego do 190 st. i zapiekamy 25 minut, aż ziemniaki zrumienią się. Podajemy gorące. [patrz też: wyposażenie stajni, hologramy na legitymację studencką, budezonid ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: budezonid hologramy na legitymację studencką wyposażenie stajni