Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną i serem cheddar
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g pomidorów pelati
- 3 łodygi selera naciowego
- 50 ml czerwonego wina
- 1 kg ziemniaków
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 g sera cheddar
- 2 białe cebule
- 4 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- kmin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- olej
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na oleju. Dodajemy oczyszczony i pokrojony w plasterki seler naciowy. Smażymy. Dorzucamy mięso i gałązki tymianku. Smażymy kilka minut. Wlewamy wino i gotujemy chwilę. Dodajmy pomidory, mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminem. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy śmietankę i rozgniatamy na gładkie puree. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzem. W formie do zapiekania układamy warstwę duszonego mięsa z pomidorami, na to pokrojony w kawałki ser cheddar,ponownie mięso, ser cheddar, a na wierzch ozdobnie wyciśnięte przez rękaw cukierniczy ziemniaki puree. Wstawiamy do piekarniku nagrzanego do 190 st. i zapiekamy 25 minut, aż ziemniaki zrumienią się. Podajemy gorące. [patrz też: pizzeria flamenco, jedzenie w bagażu rejestrowanym, ryba po grecku magdy gessler ]