Zebra z owocami
Składniki na 12 porcji:
- 15 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 jajek
- owoce np. truskawki
- 3 szklanki mąki
- proszek do pieczenia
- kakao
- 1 szklanka mleka
- pomarańcza
- 1/4 l kremówki
- cukier puder
- galaretka np. truskawkowa
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy maślanej, białka ubijamy. Pianę z białek łączymy z masą, dzielimy ją na pół. Do jednej porcji masy dodajemy połowę mąki oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, kakao i pół szklanki mleka. Mieszamy. Do drugiej części dodajemy skórkę otartą z wyparzonej pomarańczy, resztę mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz resztę mleka. Również mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. ba ciasta na przemian wlewamy łyżką do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze 180 st. Wyjmujemy i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy do smaku cukier puder. Truskawki czyścimy i kroimy na kawałki. Galaretkę przygotowujemy w połowie zalecane w przepisie wody. Ciasto smarujemy ubitą śmietaną, obkładamy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy.
[hasła pokrewne: ryba o zielonych ościach, badanie ryba o zielonych ościach, eskulap zabierzów ]