Ziemniaczane gąsienice
Składniki na 4 porcje:
- 3/4 kg malutkich ziemniaków
- 5 pomidorków cherry
- świeża bazylia
- 2 listki sałaty karbowanej
- 2 listki sałaty masłowej
- szczypior
- przyprawy: sól, pieprz
- cytryna
- 8 goździków
- 20 dag jogurtu naturalnego
- natka pietruszki
Ziemniaki obieramy, myjemy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 15 minut (do miękkości). Odcedzamy i studzimy. Pomidorki, sałatę oraz świeże zioła myjemy i suszymy. Jednego pomidorka kroimy w plastry, w pozostałe wkładamy po 2 goździki, które będą udawać oczy. Ze szczypiorku robimy czułki. Liście sałat rwiemy na kawałki i rozkładamy na talerzach. Kładziemy na nie ziemniaki tak, by tworzyły korpusy gąsienic. Nacinamy je w środku i wkładamy w szczeliny plasterki pomidora. Łączymy z główkami. Natkę, bazylię i pozostały szczypiorek drobno siekamy. Do miseczki wkładamy jogurt i zioła, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżką soku z cytryny. Podajmy do dania.
[podobne: ryba z rodziny dorszowatych, flamenco pizza, desery od najprostszych po wykwintne ]