Zupa rybna inaczej
Zupa rybna inaczej . Rybę umyć, oskrobać łuski, rozciąć wzdłuż, usunąć wnętrzności, odciąć głowy, płetwy i ogony. Głowy oczyścić, umyć. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać na kawałki. Włożyć rybę razem z głowami i warzywami do dużego rondla, zalać sześcioma szklankami zimnej wody, posolić, dodać przyprawy i gotować na silnym ogniu pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i nadal gotować powoli przez 45 min. Następnie odcedzić wywar i wlać ponownie do rondla. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do wywaru. Zagotować, wlać śmietankę. Podawać z łazankami lub kostką z manny. Przed podaniem posypać posiekaną nacią pietruszki. Ryby wędzone, konserwy i potrawy półrybne -Wskazówki ogólne [przypisy: maziec, maziec, flamenco pizza ]