Zupa wloska (a la Bologna)

Posted in Uncategorized  by admin
September 7th, 2018

Zupa włoska (a la Bologna) . 75 dag leszcza, karpia, karasia lub płoci, 2 cebule, 2 marchwie, 4 pomidory lub płaska łyżka koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pół pęczka naci pietruszki 1 kg ryb słodkowodnych (leszcz, płocie, karasie), 50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler), cebula, łyżka mąki, pół szklanki śmietanki, 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pół pęczka naci pietruszki. Umytą, oczyszczoną i obraną z ości rybę pokrajać na dzwonka. Zalać w rondlu trzema szklankami zimnej wody, dodać sól i pieprz, gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż ryba się całkowicie rozgotuje. Marchew umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, a obraną i opłukaną cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w ćwiartki. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć cebule, marchew i pomidory, chwilę smażyć, dolać kilka łyżek wody, przykryć rondel i dusić do miękkości. Gdy miękkie przetrzeć przez sito. Przecier wlać do gotującej się ryby, zagotować, po czym ponownie przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową. Zupę tę podaje się w filiżankach, z groszkiem ptysiowym lub z grzankami z bułki. [więcej w: , ryba o zapachu ogórka, w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz ]

Tags: ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ryba o zapachu ogórka w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz