Zupy rybne
Zupy rybne . Wskazówki ogólne Mało znane w Polsce zupy z ryb są szeroko rozpowszechnione w kuchniach innych krajów. Węgrzy, Rosjanie i Francuzi uważają je za przysmak i często uwzględniają w swych codziennych jadłospisach. Aby zachęcić Czytelników i przekonać ich do tej wartościowej potrawy, podano różnorodne przepisy przyrządzania zup rybnych. Wiele z nich zostało zaczerpniętych z kuchni innych narodów. Zupy rybne odznaczają się dużą zawartością białka zwierzęcego, dlatego układając zestaw obiadu, należy zwrócić uwagę, aby drugie danie było raczej bezmięsne pożądane będą warzywa marchewka z groszkiem obłożona grzankami, kalafior w mlecznym sosie, szpinak lub fasolka szparagowa. Zupy rybne gotuje się bardzo krótko. Umożliwia to szybkie przygotowanie obiadu, oczywiście pod warunkiem zakupienia ryby sprawionej, ewentualnie przechowanie w lodówce ryby sprawionej wcześniej. Ze względu na charakterystyczny, nieprzyjemny zapach ryb należ y dodawać sporo warzyw i przypraw korzennych. W, niektórych przepisach przewiduje się podawanie zup łącznie z pokrajanymi lub przetartymi jarzynami. Niekiedy po ugotowaniu wywaru nie wykorzystuje się do zupy gotowanej marchwi, selera lub pietruszki, można je natomiast użyć do przyrządzenia sałatki. Do przyrządzania zup rybnych można zużywać głowy, płetwy, ogony i ości (razem z kręgosłupem) ryb przeznaczonych do smażenia, pieczenia itp. Jest to szczególnie istotne przy urządzaniu przyjęć na uroczyste okazje, np. święta. Przepisy [patrz też: , , ]